Dostupni linkovi

U Turskoj boravi više od 120.000 sirijskih izbjeglica


S današnjim danom, broj sirijskih izbjeglica u Turskoj iznosi 123.747. Izbjeglice su smještene u 13 šatorskih naselja, jednom prijelaznom prijemnom centru te u jednom kontejnerskom naselju, navodi se u saopćenju iz Ureda za katastrofe i vanredne okolnosti Republike Turske (AFAD).

U saopćenju se dodaje da se u Hataju nalazi pet šatorskih naselja, u Sanliurfi dva, Gaziantepu tri, Kahramanmarasu, Osmaniji i Adijamanu po jedno, što ukupno čini 13 šatorskih naselja. Također se navodi kako je u Kilisu podignuto kontejnersko naselje kapaciteta 12 hiljada osoba.

"Od sredine aprila 2011. godine, kada su počeli unutrašnji nemiri u Siriji, u Tursku je došlo preko 170 hiljada izbjeglica iz te zemlje. AFAD je pokrenuo akciju zbrinjavanja izbjeglica koja traje više od godinu dana. Pod koordinacijom AFAD-a u izbjegličkim kampovima osiguran je smještaj, hrana, sigurnost, zdravstvena njega, socijalne aktivnosti, obrazovanje, prostorije za obavljanje molitve, kao i prevodilačke, bankarske, novinske i druge usluge", navodi se u saopćenju.

AFAD je u izbjegličkim kampovima osposobio škole, džamije, trgovinske, policijske i medicinske centre, medijske centre, igrališta za djecu, depoe sa vodom, centre za liječenje, trafoe, agregate i sve ostale elemente koji su potrebni za normalan život. U izbjegličkim naseljima se svaki dan dijele tri topla obroka.

Do danas je u Tursku ušlo 174.367 Sirijaca. Od tog broja, njih 50.620 vratilo se u svoju zemlju.

"Zaključno s današnjim datumom u Hataju je smješteno 12.497 ljudi, u Gaziantepu 23.062, u Kilisu 13.455, u Sanliurfi 44.277, u Kahramanmarasu 15.425, u Osmaniji 8.099, a u Adijamanu 6.265 ljudi", navodi AFAD, prenijela je agencija Anadolija.

Što se tiče bolesnika i ranjenika, u bolnicama su smještena 562 bolesnika i ranjenika i 105 pratilaca pacijenata.
XS
SM
MD
LG