Dostupni linkovi

Indija: Pogubljen poslednji napadač na Mumbai


Indija je u srijedu pogubila Mohameda Ajmala Amira Kasaba, pakistanskog militanta koga je uhvatila živog nakon terorističkih napada u Mumbaiju 2008. godine, u tajnoj egzekuciji u strogo čuvanom zatvoru u zapadnom gradu Pune, samo nekoliko dana prije četvrte godišnjice masakra.

"U 7.30 sati sati po lokalnom vremenu Ajmal Kasab je obješen u zatvoru Yerawada. Pakistan je obaviješten o pogubljenju. Ukoliko bude zahtjeva da se preuzme Kasabovo tijelo, mi ćemo ih ispoštovati, ali do sada nije bilo takvog zahtjeva, izjavio je indijski ministar unutarnjih poslova Sushil Kumar Shinde novinarima u indijskoj prijestonici New Delhiju", prenosi Xinhua.

Dvadesetpetogodišnji Kasab prebačen je u zatvor u Puneu iz zatvora u Mumbaiju prije dva dana u tajnosti.

Specijalni indijski sud 2010. godine osudio je Kasaba na smrt nakon što ga je proglasio krivim po 80 tačaka optužbe, uključujući i vođenje rata protiv države. Smrtnu kaznu potvrdio je i Viši sud u Mumbaiju. Kasabovu žalbu na smrtnu kaznu odbio je Vrhovni sud Indije u augustu.

Šezedesetosatna opsada Mumbaija počela je 26. novembra 2008. godine. U napadima na željezničku stanicu, luksuzne hotele i jevrejski kulturni centar ubijeno je 166 osoba. Devet napadača također je ubijeno, podsjeća BBC. Kasab i njegov saučesnik izveli su napad na željezničku stanicu, ubivši 52 osobe.
XS
SM
MD
LG