Dostupni linkovi

Vukčević najavio aktiviranje predmeta za zločine u "Oluji"


Državni tužilac Vladimir Vukčević kaže da će Tužilaštvo, nakon pravosnažnosti presude u Hagu protiv hrvatskih generala, aktivirati predmete povodom zločina izvršenih u "Oluji".

On je najavio i otvaranje šest novih slučajeva na osnovu dokaza koje Tužilaštvo za ratne zločine poseduje.

Tužilaštvo će, takođe, od Haškog tužilaštva tražiti da mu dostavi dokaze iz predmeta protiv hrvatskih generala Ante Gotovine i Mladena Markača koji su oslobođeni optužbi za zločine u "Oluji" drugostepenom presudom Haškog tribunala.

Ovi predmeti pokreću se sada jer je Haški tribunal, shodno pravilima međunarodnog prava, imao primat za krivično gonjenje i zato se čekala pravosnažna presuda, ukazao je on.

Vukčević je istakao da su dokazi izvedeni na prvostepenom suđenju (kada je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina zatvora) relevantni i mogu da doprinesu utvrđivanju istine u zločinima izvršenim tokom "Oluje" koje nije razmatrao Haški tribunal.

On je ponovio da je oslobađajuća presuda hrvatskim generalima kompromitujuća za Haški tribunal koji je takvim potezom, kako je naveo, sam sebi zadao najveći udarac.

"Ovo je korak Tribunala koji nisam mogao da razumem... Ovako je Oluja proglašena legitimnom", rekao je Vukčević.

Vukčević je kazao da je sa hrvatskim Tužilaštvom za ratne zločine saradnja do sada bila "sjajna", ali da ne zna kako će se ona dalje odvijati.
XS
SM
MD
LG