Dostupni linkovi

HRW: Uhapšeno 300 dece tokom protesta u Kairu 2011. godine


Egipatske vlasti uhapsile su više od 300 dece tokom prošlogodišnjih protesta u Kairu,
tretirajući mnoge od njih kao odrasle, tukući i maltretirajući ih, saopštila je danas grupa za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watć (HRW).

HRW je u izveštaju naveo da hapšenja i tretman pritvorene dece nisu bili u skladu sa egipatskim i međunarodnim pravom. Grupa, sa sedištem u Njujorku, navela je da su deca pritvorena tokom protesta zbog oštrih mera vojske posle svrgavanja nekadašnjeg
egipatskog predsednika Hosnija Mubaraka. Vojska je preuzela vlast, i predvodila državu sve do kraja juna ove godine, kada je novi predsednik Mohamed Morsi došao na funkciju.

HRW je razgovarao sa decom koja su bila pritvorena, i ona su potvrdila da su ih policija i vojska "šutirali, tukli kundacima pušaka i motkama, i podvrgavali elektro-šokovima".

Prema rečima dece, policija ih je takođe ispitivala pre nego što su dobili pravo na advokata, i maloletnike tretirala kao odrasle, čime su narušeni egipatski i međunarodni zakoni.

Prema rečima te organizacije, predsednik Mohamed Morsi učinio je pozitivan korak kada je prošlog meseca amnestirao sve one optužene ili osuđene za dela "u znak podrške revoluciji".

HRW je naveo da Morsi sada treba da istraži zloupotrebe nad demonstrantima dok su bili u pritvoru, dajući prioritet slučajevima u koje su umešana deca.
XS
SM
MD
LG