Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ako izostane dogovor sa premijerom FBIH poljoprivrednici sjutra pred Vladom


Avdo Muslimović, predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH, rekao je agenciji Fena da se federalni premijer Nermin Nikšić još nije izjasnio o jučerašnjem zahtjevu saveza za održavanje hitnog sastanka, kako bi se izbjegli najavljeni protesti poljoprivrednika u srijedu ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu.

U pismu je zatraženo da sastanak bude održan juče ili najkasnije danas, međutim, prema Muslimovićevim riječima, ako sastanka ne bude, poljoprivrednici će ujutro u 10 sati ispred zgrade Federalne vlade u Sarajevu započeti protest upozorenja.

"Sutra ćemo ispred Vlade održati i sjednicu Predsjedništva Saveza i pres-konferencija u 11 sati, a očekujemo negdje od 1.000 do 1.500 poljoprivrednika, jer je ovo samo protest upozorenja. Šta će biti naredne sedmice, to ne možemo reći", rekao je Muslimović.

Poljoprivrednici iz Federacije BiH traže ispunjenje zahtjeva, a to su isplata poticaja za 2012 i da se u budžet za narednu godinu uvrsti stavka od 188 miliona KM za poticaje.

Iz Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH prije nekoliko dana je saopšteno da je prošlo više od 50 dana, a da za poljoprivredu nije isplaćena ni jedna marka, dok dug prema poljoprivrednicima kasni s otplatom godinama i iznosi desetke miliona maraka.
XS
SM
MD
LG