Dostupni linkovi

Rusija predstavila nacrt rezolucije o Gazi


Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) bi već u danas moglo da glasa o nacrtu rezolucije o hitnom prekidu nasilja u pojasu Gaze koji je podnijela Rusija.

Rusija je nacrt rezolucije kojim se zahtijeva hitan prekid vatre predstavila u ponedjeljak u SB UN-a , potvrdio je novinarima stalni predstavnik Rusije u UN-u Vitalij Čurkin.

RIA Novosti navodi da bi Savjet bezbjednosti trebalo da izrazi "ozbiljnu zabrinutost zbog opasne eskalacije i oštrog pogoršanja situacije unutar i oko Gaze, naročito povodom izazvanih velikih gubitaka među civilnim stanovništvom i pogoršanja humanitarne situacije".

Prema tekstu u koji su novinari imali uvid, dokument isključuje direktno okrivljavanje bilo Palestinaca, bilo Izraelaca.

Predloženim dokumentom se zahtijeva "hitan i stabilan prekid nasilja koji će u potpunosti biti poštovan i voditi ka obnavljanju mira" u palestinskoj enklavi, a izražava se podrška međunarodnim i regionalnim naporima usmjerenim na što skorije prevazilaženje nastale situacije.

Dokumentom se pozivaju i Izrael i Palestinska uprava da neodložno obnove pregovarački proces radi dostizanja mirovnog sporazuma koji će regulisati sva sporna pitanja, na bazi međunarodno priznatog rješenja koji predviđa formiranje dvije nezavisne države, po odluci SB UN-a iz 2008. godine.

.
XS
SM
MD
LG