Dostupni linkovi

Moon:Moguće je da "šestorka" postigne rješenja o reformama


Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Patrick Moon smatra da postoji mogućnost da se na sjutrašnjem sastanku lidera bh. najjačih stranaka u Mostaru postignu neka značajnija rješenja koja se tiču reformi, ali naglašava da je i najbitnije pitanje implementacija odluke u predmetu „Sejdić-Finci“ te državnoj imovini, što uključuje i vojnu.

"Ohrabreni smo činjenicom da je bilo više razgovora i pregovora između lidera političkih stranaka koji su prethodili sjutrašnjem sastanku", rekao je ambasador Moon.

Moon je u izjavi novinarima u Banjoj Luci još jednom rekao da je jasno koje uslove BiH treba da ispuni za zatvaranje OHR-a.

"Put za zatvaranje OHR-a je očigledan i SAD želi da se ispune uslovi za to. Za to je postignut i značajan napredak i OHR se nalazi u jednom tranzicijskom periodu, ali je jasno da treba da se ispuni pet plus dva uslova i cilj, od kojih je jedno i pitanje imovine", ponovio je Moon.

Također, očekuje i da se postigne značajn napredak na putu zemlje ka Evropskoj uniji i NATO-u te je, kaže, potaknuo i predsjednika RS-a Milorada Dodika tokom današnjeg sastanka u Banjaluci da slijedi ispunjavanje tih ciljeva.

Potvrdio je da je sa zvaničnicima RS-a razgovarao i o pitanju izbora u Srebrenici.
XS
SM
MD
LG