Dostupni linkovi

Nikolić traži savjet SANU-a za Kosovo


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić najavio da će od članova SANU zatražiti savjet o tome "kako da se država i narod suoče s pitanjem Kosova".

"Spremite se. Vi ste odgovorne srpske partiote koje mogu da sagledaju posledice", kazao je Nikolić na obeležavanju Dana SANU u Beogradu.

On je istakao da je SANU stub i temelj srpskog društva i pozvao akademike na slogu i jedinstve.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Nikola Hajdin izjavio je da je ta institucija spremna da pomogne državi u rješavaju društvenih problema, ali da ne može i ne želi da se bavi dnevnom politikom.

Na državi i predsjedniku je, kako je objasnio, da procijene u kom smislu im SANU može biti korisna u razmatranju i rješavanju drštvenih problema.

"Akademija neće uzimati u obzir takozvane dnevnopolitičke teme, a predsednik Republike i oni koji su na vlasti odgovorni su da riješe problem (Kosova). Mi možemo samo da im pomognemo, ali ne možemo mi da namećemo svoju politiku, prije svega zbog toga što u Akademiji i ne postoji jedna politika. Akademija se ne bavi političkim problemima, ali svaki član Akademije može da se bavi politikom kako je njemu volja", izjavio je Hajdin.
XS
SM
MD
LG