Dostupni linkovi

Samospaljivanje Tibetanca


Dvadesetčetverogodišnji Tibetanac podlegao je opekotinama nakon što se spalio u kineskoj pokrajini Kinghai, saopćila je u ponedjeljak tibetanska vlada u egzilu na sjeveru Indije. Šezdesetdvije osobe su se spalile od februara 2009. godine.

Sangdhak Tsering, otac trogodišnjeg djeteta, spalio se nakon što je jedna žena, taksi vozač, izvršila samoubistvo na isti način, u istoj regiji, u znak protesta protiv kineske politike na Tibetu.

S posljednjim samoubistvima, broj osoba koje su izvšile samospaljivanje na Tibetu iznosi 14 od 7. novembra, uoči otvaranja u Pekingu Kongresa kineske Komunističke partije prije imenovanja novih čelnika u zemlji.

Sangdhak Tsering je ponovio svojoj supruzi da ne vrijedi živjeti na Tibetu, bez slobode, objavila je u saopćenju vlada u egzilu, čije je sjedište u indijskom gradu Dharamsala, nakon bijega dalaj-lame 1959. godine.

Kina izjavljuje da je "mirno oslobodila" Tibet i poboljšala sudbinu njegovog stanovništva finansirajući ekonomski razvoj ove siromašne i izolirane regije.

Međutim, brojni Tibetanci ne podnose više ono što oni smatraju rastućom dominacijom Hana, ultra-većinske etničke grupe u Kini, i represiju njihove religije i kulture
XS
SM
MD
LG