Dostupni linkovi

Obama u Mjanmaru


Američki predsjednik Barack Obama doputovao je na aerodrom u Yangonu u ponedjeljak ujutro, započinjući radnu posjetu Mijanmaru, postajući tako prvi aktuelni američki predsjednik koji je posjetio tu zemlju jugoistočne Azije u historiji odnosa dvije države.

U okviru črtverodnevne turneje po zemljama jugoistočne Azije Tajlandu, Mijanmaru i Kambodži, koja je počela u subotu, Obama je u ponedjeljak otputovao iz Tajlanda u -Mijanmar, napuštajući prvu stanicu svoje turneje, prenosi Xinhua.

Obamina posjeta došla je u vrijeme poboljšanja bilateralnih odnosa između dvije zemlje nakon što su SAD "ublažile" sankcije Mijanmaru, u reakciji na reforme koje provodi mijanmarska vlada nskon što je predsjednik Thein Sein stupio na vlast 30. marta 2011. godine.

Obama se u Yangonu sastao sa svojim mijanmarskim kolegom Thein Seinom, koji se vratio dan ranije sa samita ASEAN-a u Pnom Penhu kako bi dočekao američkog predsjednika.

Dvojica čelnika raspravljala su o bilateralnim odnosima dvije zemlje i demokratskim reformama u Mijanmaru.

Obama je ocijenio razgovore s Thein Seinom kao pozitivne, naglašavajući da su reformske mjere njegove vlade prvi korak ka poboljšanju bilateralnih i regionalnih veza.

Obama će nakon razgovora s vladinim zvaničnicima razgovarati i s Aung San Suu Kyi, čelnicom opozicione Nacionalne lige za demokratiju (NLD) i poslanicom u parlamentu, u njenoj rezidenciji na obali jezera, koja se vratila iz posjete Indiji uoči Obaminog dolaska u Mijanma
XS
SM
MD
LG