Dostupni linkovi

Inicijativa mladih: Zločini iz "Oluje" ne smiju ostati nekažnjeni


Nakon Žalbene presude Anti Gotovini i Mladenu Markaču, Inicijativa mladih za ljudska prava – Hrvatska u svom priopćenju podsjeća da su i posle 17 godina najteži zločini počinjeni u operaciji “Oluja” bez kazne, a njihove žrtve bez pravde i priznanja.

“Presudu je sudac Fausto Pocar u svom protivnom mišljenju ocjenio kao protivnu bilo kakvom osjećaju pravde. Ovakav osjećaj nepravde imaju i članovi obitelji žrtava ‘Oluje’ i svi oni koji su u ovoj akciji oštećeni. Zbog sustavnog nekažnjavanja počinitelja zločina u ‘Oluji’, moramo biti svjesni odgovornosti hrvatskih institucija za ovo stanje. Opisi činjeničnog stanja iz presude Raspravnog vijeća o zločinima počinjenima u kolovozu i rujnu 1995. godine i dalje su važeći. U njima su opisani brojni zločini poput ubojstava, pljački, paleža i sl.”, saopštila je YIHR Hrvatska.

“Nakon ove presude, više nego ikad ranije postoji potreba da domaće pravosuđe procesuira osobe odgovorne za zločine utvrđene u ovom procesu i druge koje su građani/ke prijavili nadležnim institucijama između 1995. godine i danas. Ukoliko zločini iz ‘Oluje’ ostanu neprocesuirani, time će nepovratno biti potvrđeno postojanje sustava koji diskriminira u praksi i tek će onda na Hrvatskoj trajno ostati stigma ovih zločina. U tom smislu pozdravljamo izjave predsjednika Ive Josipovića, premijera Zorana Milanovića i ministrice vanjskih poslova Vesne Pusić kojima najavljuju da će se ova daljnja procesuiranja pred hrvatskim institucijama održati. Njihove izjave također imaju simboličku važnost za naše sugrađane, žrtve ovih zločina, koji zbog nedovoljno brzog i profesionalnog rada hrvatskih institucija još uvijek čekaju na zadovoljenje pravde”.

Inicijativa podsjeća da, iako je MKSJ utvrdio kako se ne radi o udruženom zločinačkom pothvatu, da je jasno iz brojnosti utvrđenih zločina, iznimno velikog broja izbjeglih osoba te spaljenih i uništenih objekata kako se ne radi ni samo o pojedinačnim izoliranim slučajevima.

“Ovo stanje ostavlja pred domaćim pravosuđem i težu zadaću da procesuira ne samo izravne počinitelje zločina, nego da nastoji utvrditi i zapovjednu odgovornost onih koji su dozvolili situaciju u kojoj su počinjeni ovako brojni zločini”, navodi se u priopćenju Inicijative mladih za ljudska prava Hrvatske
XS
SM
MD
LG