Dostupni linkovi

Žene u crnom: Žrtve Vukovara i "Oluje" bez zadovoljene pravde


Nevladina organizacija “Žene u crnom” povodom 21. godišnjice zločina u Vukovaru saopštile su da od nadležnih u Srbiji, između ostalog, traže utvrđivanje komandne i krivične odgovornosti vrha bivše JNA za zločine u Hrvatskoj i posebno za urbicid u Vukovaru.

“Vukovar je 1991. bio punih 87 dana pod opsadom JNA i paravojnih srpskih formacija. Ubijeno je višeod 1.000 civila, ranjeno više od 25.000 ljudi, dok su hiljade bolesnih i ranjenih zarobljenika/ca odvedeni u logore u Srbiji”, podsećaju u svom saopštenju gde traže i odgovornost nadležnih u Srbiji za logore na njenoj teritoriji 1991. godine.

“Proces suočavanja sa prošlošću mora da počiva na jasno utvrđenoj odgovornosti i na ispunjavanju obaveza koje iz te odgovornosti proizilaze. Prvi bi se o tome trebao da izjasni predsednik Repubilke Srbije i da ličnim primerom pokaže da vodi Srbiju evropskim putem. Međutim, njegove izjave da je 'Vukovar bio srpski grad' i da se u njega Hrvati sada 'nemaju što vraćati' nisu u skladu s tom obavezom. U ime mira u regionu ponovo zahtevamo da se on izvini građankama i građanima Hrvatske, kao i svima koji su se protivili zločinačkoj politici režima S. Miloševića”, navode “Žene u crnom”.

Podsetile su da je presuda Haškog tribunala "Vukovarskoj trojci" doprinela minimiziranju uloge JNA u ratu u Hrvatskoj, a presuda Veselinu Šljivančaninu “i drugima predstavljala je ujedno i uvredu vukovarskih žrtava i njihovih preživelih srodnika/ca. Time je Haški tribunal duboko potkopao svoj kredibilitet, pokazavši da mu je više stalo do logike geostrateških interesa nego do istine i do pravde i zadovoljenja žrtvama i njihovim porodicama.”

“Svoj kredibilitet Tribunal je potkopao i presudom od 16. novembra kojom su od svake krivice za zločine počinjene 1995. u akciji "Oluja" pravosnažno oslobođeni optuženi Ante Gotovina i Mladen Markač. Na taj su način žrtve ratnih zločina počinjenih u toj akciji od strane hrvatskih oružanih snaga ostale bez elementarnog zadovoljenja. Primat geostrateških interesa nad istinom i pravdom još jednom se narugao žrtvama i njihovim porodicama”, navodi se u saopštenju.

Među zahtevima za vlasti u Srbiji ŽUC je naveo i jedan zahtev za civilno društvo u Hrvatskoj -da pojača svoje napore da se svi zločini počinjeni u "Oluji" i nakon nje na valjan način istraže, i da se identifikuju i pravično kazne njihovi naredbodavci i počinioci.

"Žene u crnom" su planirale u nedelju u 19 časova da održe performans na Trgu republike u Beogradu u znak sećanja na žrtve Vukovara, međutim, kako je Staša Zajović rekla za RSE, iz bezbedonosnih razloga taj skup neće biti održan.

Povodom 21. godišnjice zločina u Vukovaru prisustvovaćemo 21. novembra sa članicama i članovima porodica žtrava kao i sa građankama i građanima Vukovara obeležavanju te godišnjice.
XS
SM
MD
LG