Dostupni linkovi

Vatikan prinuđen na mere štednje


Vatikan je prinuđen da preduzme mere štednje zbog deficita u budzetu, javila je danas Verska informativna agencija (VIA).

Razmišljalo se o otpuštanju dela zaposlenih, međutim do toga ipak neće doći, ali na mesto onih koji odlaze u penziju neće biti novih zapošljavanja.

Na platnom spisku se sada nalazi 2.832 lica, a u ovogodišnjem budžetu od 263 miliona evra - nepokriveno je 15 miliona, navodi VIA. Do sada je papa stranim gostima pri audijenciji poklanjao srebrnu medalju, ali toga više neće biti.

Prema vatikanskim izvorima, svim organima papske države je naloženo da razrade programe štednje, a ovo se odnosi i na samu kuriju koja okružuje papu, kongregacije i papske savete.

Velike izdatke, u iznosu od 25 miliona evra imaju vatikanski mediji, pre svega Radio Vatikan, koji emituje program na mnogobrojnim jezicima. Glavni organ, Oservatore Romano, ima gubitak od pet miliona evra. Znatne prihode Vatikan ima od ulaznica u muzeje, prodaje suvenira i poštanskih maraka.

U Rimu i okolini, Vatikan ima 2.500 nekretnina koje se izdaju, a o prihodima se ne saopštavaju podaci.

Vatikan ima nekretnine i u Engleskoj, Francuskoj i Švajcarskoj, ukupne vrednosti 424 miliona evra.

Podaci o rezervama u gotovini, vrednosnim papirima i akcijama i zlatnim rezervama stari su više godina. Pre četiri godine Vatikan je posedovao akcije u vrednosti od 520 miliona evra. Od "Petrovog novčića", koji se u svim crkvama sveta skuplja na Petrovdan 29. juna za crkvenu centralu, sakupi se oko 70 miliona evra. Biskupije sveta dužne su da finansijski pomognu Vatikan "u okviru svojih mogućnosti", i od toga se godišnje sakupi oko 25 miliona evra.

Prema švajcarskim procenama, Vatikan poseduje 200.000 hotelskih kreveta. Ukupan broj nekretnina procenjuje se na 50.000. U samom Rimu u crkvenom vlasništvu je 800 škola, 65 klinika i 43 internata.

Novinare je, kako navodi VIA, iznenadila "vatikanska tarifa" za mesto u papinom avionu prilikom leta za Meksiko u martu ove godine. Dok redovna karta staje 2.660 evra, novinari su platili 6.720 evra, uz
mogućnost da u avionu razgovaraju sa papom, njegovim sekretarom i pratiocima.

Razlika u ceni objašnjena je "pokrivanjem troškova papine posete".
XS
SM
MD
LG