Dostupni linkovi

Pupovac: Nećemo na komemoraciju u Vukovar


Predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) iz Zagreba Milorad Pupovac izjavio je da delegacija te organizacije Srba u Hrvatskoj neće sutra učestvovati na komemoraciji povodom Dana sećanja u Vukovaru.

"U ovim okolnostima, nažalost, za druge korake ne postoje pretpostavke", rekao je Pupovac u intervjuu koji novosadski Dnevnik objavljuje u sutrašnjem broju.

On je naveo da su SNV i Zajedničko veće opština održali 13. novembra komemorativnu sednicu za sve žrtve Vukovara, kao i za sve stradale u tom ratu.

Tom prilikom je usvojena i Izjava sećanja, u kojoj je rečeno da svi zločini koji su ostali nekažnjeni, bez obzira na nacionalnu pripadnost žrtava, trebaju biti sankcionisani nepristrasno i pravedno, a sve žrtve moraju biti priznate, kazao je Pupovac.

Ocenio je da se nakon oslobadjajuće presude Haškog tribunala za hrvatske generale Gotovinu i Markača postavlja pitanje ko je onda odgovoran za zločine počinjene tokom i nakon akcije Oluja, za ubistva, progone i uništavanje celih naselja.

"Nadamo se da ova presuda Haškog tribunala sada neće biti shvaćena i kao abolicija za zločine koji su počinjeni nad Srbima. Jer, u suprotnom, bilo bi to veoma loše i za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, ali i za ukupne srpsko-hrvatske odnose", rekao je Pupovac.
XS
SM
MD
LG