Dostupni linkovi

Američki predsjednik Obama kreće na put u Aziju


Predsjednik SAD Barak Obama danas kreće na četvorodnevni put u jugoistočnu Aziju tokom kog će posjetiti Tajland, Mjanmar i Kambodžu.

Ovo je njegovo prvo putovanje u inostranstvo od juna i četvrti odlazak u Aziju koju je ranije označio kao novi fokus američke spoljne politike.

Obama će biti prvi američki predsjednik koji će posjetiti Mjanmar koja je decenijama izolovana zbog nedemokratskih vlasti.

Američki predsjednik takođe će učestvovati na Samitu istočne Azije u Pnom Penu u Kambodži gdje će nastojati da obezbijedi američko mjesto kao vodećeg igrača u regionu koji je dugo bio pod kineskim uticajem.

Bijela kuća ovaj put opisuje kao istorijski prvenstveno zbog unapređenja odnosa s Mjanmarom, ali i zbog šireg strateškog značaja za američki fokus na Aziju.

Tokom kratkog boravka u Mjanmaru Obama će se sastati s opozicionom liderkom Aung San Su ći i predsednikom Tein Seinom, a trabalo bi održati govor u kome će pozvati na nastavak političkih reformi u toj zemlji.

Istočno-azijski samit uključuje deset zemalja članica Asocijacije država jugoistočne Azije i osam drugih država - SAD, Kina, Japan, Južna Koreja, Indija, Rusija, Australija i Novi Zeland.

Obama će održati odvojene sastanke s odlazećim kineskim premijerom Ven Djiabaom i japanskim premijerom Jošihiko Nodom.
XS
SM
MD
LG