Dostupni linkovi

Tužilac Srbije Vukčević:Presuda skandalozna


Tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević smatra da je oslobađajuća presuda Anti Gotovini i Mladenu Markaču skandalozna.

Vukčević, koji je i prvi iz javnog živote Srbije reagovao na odluku u Hagu, istakao je da ona pokazuje da je ozbiljno ugrožen princip kažnjivosti ratnih zločina.

"Radi se o jednom od najvećih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, o ubistvima, proterivanjima i ugroženosti više stotina hiljada ljudi, a da za to niko nije odgovarao", rekao je Vukčević.

Prema njegovim rečima, pravno je neshvatljivo da je pri jednako utvđenom činjeničkom stanju prvostepeno sudsko veće optuženima izreklo visoke kazne, a da je drugostepeno veće donelo dijametralno suprotnu odluku.

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da je nakon današnje presude Haški tribunal "izgubio svaki kredibilitet".

"Ovo danas je samo dokaz selektivne pravde koja je gora od svake nepravde", rekao je Ljajić novinarima u beogradskom Medija centru i dodao da su ljudi u akciji Oluja ubijeni i proterani, a da za to niko nije odgovoran.

"Ova odluka Apelacionog veća nas vraća tri koraka unazad i percepcija Tribunala u našoj javnosti biće još gora", zaključio je Ljajić.

Lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković izjavio je da je odlukom Haškog tribunala legalizovano najveće etničko čišćenje koje je od Drugog svetskog rata počinjeno u Evropi, tokom akcije Oluja.
XS
SM
MD
LG