Dostupni linkovi

Mediji: Tužilaštvo u Minhenu vodi istragu protiv Dodika



Tužilaštvo u Minhenu pokreće istragu u slučaju Hipo Alpe Adrija banke u Banjaluci, predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i njegovog sina Igora Dodika zbog više krivičnih dela, objavio je internet portal SEEbiz.eu.

Kako navodi SEEbiz.eu, zvanično je potvrđeno da su Milorad Dodik i njegov sin Igor pod istragom nemačkog tužilaštva zbog korupcionaške sprege sa Hipo bankom u Banjaluci, ali i zbog tajnog računa Igora Dodika u toj banci u Banjaluci na kojem je, prema imovinskoj kartici iz jula 2010. godine, imao oko 5,4 miliona evra.

Nemačko pravosuđe, kako piše SEEbiz.eu, preuzelo je nadležnost nad ovim slučajem zbog odbijanja procesuiranja u Republici Srpskoj.

Glavno tužilaštvo u Minhenu potvrdilo je, kako se navodi, dopisom od 5. novembra 2012. da je naložilo višem tužilaštvu u tom gradu pokretanje postupka u predmetu prijave protiv Hipo Alpe Adrija banke, Milorada i Igora Dodika zbog više krivičnih dela, falsifikovanja i lažnog prikazivanja podataka u finansijskim i poslovnim izveštajima i prevare u privrednom poslovanju.

Premda je pravosudni sistem u BiH po podnošenju prijave počeo da rešava ovaj slučaj, politički pritisci su uskoro zaustavili delovanje pravosudnih i policijskih tela u RS, piše sarajevsko Oslobođenje i dodaje da je Milorad Dodik uticao na pravosuđe u RS nakon čega je obustavljen proces u slučaju Dodik-Hipo.
XS
SM
MD
LG