Dostupni linkovi

Sanaderova odbrana traži oslobađajuću presudu



Odbrana bivšeg premijera Hrvatske Ive Sanadera odbacila je danas na Županijskom sudu u Zagrebu optužbe protiv njega za ratno profiterstvo i primanje mita i zatražila oslobađajuću presudu.

Na početku iznošenja završnih reči, Sanaderov advokat Čedo Prodanović utvrdio je da nije dokazano da je bivši premijer počinio krivična dela za koja se tereti.

Tužilaštvo tereti Sanadera za ratno profiterstvo, odnosno uzimanje oko 480.000 evra provizije za kredit koji je Hrvatska dobila od Hipo banke dok je bio zamenik ministra spoljnih poslova sredinom 1990-tih.

U objedinjenom postupku mu se sudi i za navodno uzimanje 10 miliona evra mita od direktora MOL-a za prepuštanje mađarskoj naftnoj kompaniji upravljačkih prava u Ini iz koje je pritom trebalo da bude izdvojeno nerentabilino plinsko poslovanje.

Tužilaštvo je juče tražilo maksimalnu kaznu od 15 godina zatvora za nekada najmoćnijeg političara u zemlji, jer smatra da je dokazano da je on počninio krivična dela za koja ga terete.

Pošto završne reči bude iznela odbrana, sudsko veće će odlučiti kada će objaviti prvu presudu nekada najmoćnijem hrvatskom političaru koji se u još nekoliko slučajeva tereti za korupciju.
XS
SM
MD
LG