Dostupni linkovi

Gubitak "Merkatora" u 2012. godini 22 miliona evra


Slovenačka grupacija Merkator je saopštila da je u devet meseci zaključno sa septembrom zabeležila gubitak od 22 miliona evra.

Kao razlog za takve rezultate su naveli usporene privredne aktivnosti u regionu, dužničke krize, pada slovenačkog izvoza i uvoza, kao i nepovoljnog kretanja deviznog kursa u Srbiji.

Gubitak je zabeležen uprkos tome što su prihodi istovremeno porasli za 0,7 odsto na godišnjem nivou na 2,1 milijardu evra, što čini 72,2 odsto ukupnih prihoda planiranih za ovu godinu, saopštio je "Merkator", a prenela slovenačka nacionalna novinska agencija STA.

Podaci su pokazali da su prihodi te slovenačke grupacije na domaćem tržištu pali za dva odsto, dok su na inostranom tržištu porasli za 4,4 odsto.

Najveći rast prihoda, od 53,7 odsto, zabeležen je u Bosni i Hercegovini, umnogome zahvaljujući preuzimanju kompanije "Drvopromet".

Dok u "Merkatoru" za neočekivano loše rezultate poslovanja krive dužničku krizu, kao i pad vrednosti srpskog dinara za više od osam odsto, oni takodje ističu kako su u istom periodu uspeli da snize dug grupacije za 42 miliona evra.
XS
SM
MD
LG