Dostupni linkovi

Abu Rudeina: Obama protiv palestinskog zahtjeva u UN


Američki predsjednik Barack Obama kazao je u nedjelju palestinskom vođi Mahmudu Abasu kako je protiv zahtjeva Palestinaca da status njihove zemlje preraste u status države nečlanice u UN-u, izjavio je Abasov glasnogovornik Nabil Abu Rudeina.

"Predsjednik Abas je telefonski razgovarao s predsjednikom Barackom Obamom i čestitao mu na njegovom drugom mandatu u Bijeloj kući", izjavio je za AFP Abu Rudeina.

"Predsjednik Abas je u razgovoru objasnio razloge i motivaciju za palestinsku odluku da se ide u UN tražiti status nečlanice, među kojim su izraelska kolonizacija i napadi na građane i njihovu imovinu", dodao je on.

"Predsjednik Obama je izrazio protivljenje SAD-a odluci da se ide u Generalnu skupštinu UN-a", precizirao je glasnogovornik.

Palestinski predsjednik je 27. septembra ozvaničio svoj plan da Generalna skupština glasa za podizanje Palestine u rang države nečlanice UN-a. Izreal i SAD su protiv tog plana tvrdeći da palestinska država može rezultirati samo iz mirovnih pregovora, koji su prekinuti prije dvije godine.
XS
SM
MD
LG