Dostupni linkovi

Uznemirujući porast trgovine ljudima na Balkanu


Zvaničnici i nevladine organizacije upozorili su na konferenciji u Bukureštu da je došlo do "uznemirujućeg" porasta trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi i da su maloletnici sve češće meta kriminalaca.

"Uočeno je povećanje trgovine ljudima u jugoistočnoj Evropi za različite svrhe, ne samo radi seksualne eksploatacije", izjavila je specijalna predstavnica OEBS-a za borbu protiv trgovine ljudima Marija-Gracija Đamarinaro na konferenciji koju su organizovale Francuska i Rumunija, prenosi Tanjug.

Sve više dece i tinejdžera iz Ukrajine, Moldavije i balkanskih zemalja naterana su na prinudni rad, primorana da prose ili se prostituišu. Socijalni radnici, policija i predstavnici vlada iz Ukrajine, Srbije, Moldavije, Rumunije, Bugarske, Grčke i Turske, koji su prisustvovali konferenciji, slažu se da je trgovina ljudima u porastu zbog ekonomske krize, navodi AFP.

Prema zvaničnim statističkim podacima, u Rumuniji je većina žena koje su prošle godine identifikovane kao žrtve trgovine ljudima imala 16 godina. Maloletnike, osim na prostituciju, primoravaju i na krađe i provale zato što služe manje kazne ako budu uhvaćeni, istakli su stručnjaci.

Godinama je većina žrtava iz jugoistočne Evrope krijumčarena u Zapadnu Evropu, ali danas su "zemlje destinacije" i Rusija, Turska i Kipar. Što se tiče seksualne eksploatacije, letovališta na Crnom moru, u Crnoj Gori i Hrvatskoj takođe su postala magneti za kriminalne mreže, rečeno je na konferenciji.
XS
SM
MD
LG