Dostupni linkovi

Egereši: Potreban ustav koji će riješiti pitanje Vojvodine unutar Srbije


Funkcioner Saveza vojvodjanskih Mađara (SVM) Šandor Egereši izjavio je danas da bi Ustav Srbije trebalo promijeniti, jer je zemlji potreban evropski ustav koji će urediti i pitanje statusa Vojvodine unutar Srbije, eventualnog formiranja novih regiona i jačanje lokalnih samouprava.

Egereši je na konferenciji za novinare u Novom Sadu rekao da pitanje statusa Vojvodine nije riješeno, da se ne poštuju ni trenutna ustavom zagarantovana prava pokrajine, te da neke državne institucije nastoje da dalje sužavaju nadležnosti Vojvodine.

"S druge strane, javnost u Srbiji se plaši nekakvim izmišljenim vojvođanskim separatizmom", kazao je Egereši i ocijenio da se hitno mora zaustaviti ekonomsko propadanje pokrajine.

Egereši je učestvovao na promociji Zbornika dokumenata i izlaganja sa Četvrte vojvođanske konvencije, na kojoj je proljetos predstavljena i ideja o federalizaciji Srbije, odnosno o "Republici Vojvodini".

Egereši je rekao da njegova stranka ne podržava ideju federalizacije Srbije već se zalaže za široku autonomiju Vojvodine, sa zakonodavnom, izvršnom i sudskom vlašću, pravom na imovinu i na izvorne prihode.

Šandor Egereši je kopredsjednik Koordinacionog odbora Četvrte vojvođanske konvencije i donedavni predsjednik Skupštine Vojvodine.
XS
SM
MD
LG