Dostupni linkovi

Ruski patrijarh Kiril razgovarao sa palestinskim predsjednikom


Patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril obišao je danas crkvu Hristovog rođenja u Vitlejemu i sastao se sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom tokom drugog dana posjete Svetoj zemlji.

Ruski patrijarh se, poslije obilaska crkve na mjestu gdje je, kako vjeruju hrišćani, Bogorodica u jaslama rodila Isusa, sastao sa Abasom u njegovoj kancelariji na Zapadnoj obali.

U saopštenju predsjedničke kancelarije navodi se da je Abas rekao ruskom patrijarhu da je ovo istorijska posjeta i da ima političko značenje.

"Osjećamo da ona dolazi od rukovodstva ruskog naroda", rekao je Abas, komentarišući posjetu. On je dodao da Moskva podržava mir i pravdu na Bliskom istoku.

U saopštenju se dodaje da je patrijarh Kiril rekao da ova posjeta ima posebno značenje za njega zato što je "Hristos ovuda hodao", prenio je AFP.

"Potpuno sam uvjeren da ste vi posvećeni stvarnom miru i pozdravljam vaše stavove zato što ljudi koji ovdje žive znaju značenje života bez mira", rekao je ruski patrijarh.

Ovo je prva posjeta patrijarha Kirila Svetoj zemlji od kada je došao na čelo Ruske pravoslavne crkve 2009. godine. Ruski patrijarh se tokom posjete pomolio u crkvi Hristovog groba.

Tokom šestodnevnog putovanja, Kiril će se sastati i sa izraelskim predsjednikom Šimonom Peresom i jordanskim kraljem Abdulahom Drugim, što ukazuje na globalni vjerski značaj ovog crkvenog poglavara.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da je ovo "najvažnija vjerska posjeta Izraelu od dolaska pape Benedikta XVI 2009. godine".
XS
SM
MD
LG