Dostupni linkovi

Evropska centralna banka traži realnu procjenu o finansijama Grčke


Evropski političari već su odlučili da nastave finansiranje Grčke, ali revizori moraju da sastave iskrenu procjenu o finansijama te zemlje, izjavio je danas Jens Vajdman, zvaničnik Evropske centralne banke /ECB/.

Vajdman, šef Upravnog savjeta ECB i Bundesbanke rekao je da ovakav stav evropske političke elite ugrožava nezavisnost rada revizora iz Međunarodnog monetarnog fonda, Evropske komisije i ECB.

"Kako možete objektivno procijeniti kompletiranje programa, ako se suviše plašite posljedica negativnog zaključka?", uptao je ovaj bankarski stručnjak.

On je izrazio nadu da će revizorska trojka sastaviti iskren izvještaj o situaciji u Grčkoj prije isplate sljedeće tranše zajma toj zemlji, prenio je Rojters.

Vajdman je rekao da su ECB i nacionane centralne banke iz evrozone postali najveći kreditori Grčke, ali da ne bi mogli da prihvate otpisivanje duga te zemlje.

"Centralne banke ne mogu da otpišu grčki dug. To bi bio direktan transfer i predstavljalo bi zabranjeno monetarno finansiranje jedne države", dodao je zvaničnik ECB.

Predsjednik ECB Mario Dragi izjavio je ranije ove sedmice da ova institucija neće dodatno pomagati Grčkoj jer joj je zabranjeno da pruža direktnu pomoć.
XS
SM
MD
LG