Dostupni linkovi

Španija: Demonstracije i samoubistva zbog krize


Nekoliko stotina ljudi demonstriralo je u Madridu nakon što je žena suočena sa iseljenjem zbog neplaćanja hipoteke skočila u smrt na sjeveru Španije, što je drugi takav slučaj u posljednje dvije sedmice.

Demonstranti su izašli na ulice i u mjestu Barakaldo, u Baskiji, gdje je, prema navodima policije, 53-godišnja žena izvršila samoubistvo kada su izvršitelji došli da je isele.

Uz povike "Krivica!" i "Sramota!", demonstranti u Madridu su osudili banke, poput "Bankije", koju je spasla država, zbog nastavka politike iseljavanja građana koji su pogođeni nezaposlenošću i krizom evrozone.

Prije 15 dana, 53-godišnji Hoze Luis Domingo objesio se kada su izvršitelji došli da ga isele iz njegovog doma u južnom gradu Granadi, prenio je AFP.

Vlasnici nekretnina koji su se našli u finansijskim problemima kampuju od 22. oktobra ispred "Kahe Madrid", finansijske institucije koja posluje u sastavu "Bankije". Oni zahtijevaju da se ponište nalozi o njihovom iseljenju i da ponovo pregovaraju o otplati dugova.

Prošlog mjeseca, grupa sudija objavila je izvještaj o rastućem trendu prisilnih iseljavanja, koja su ove godine porasla za petinu i dostigla 350.000 u periodu od 2008. do 2011. godine. Oni su ukazali na "ekstremno agresivne sudske procedure protiv dužnika" koji "ne mogu da se brane u krizi koju nisu uzrokovali".

Vlada je obećala da će u ponedjeljak dostaviti prijedloge opozicionoj Socijalističkoj partiji u pokušaju da se postigne dogovor o hitnoj obustavi iseljavanja i zaštiti najosjetljivijih građana.
XS
SM
MD
LG