Dostupni linkovi

Ruski ambasador kritikovao Inckov izvještaj Savjetu bezbjednosti


Rusija će tokom rasprave o izvještaju visokog predstavnika BiH u Savjetu bezbjednosti UN još jednom ponoviti stav o neophodnosti zatvaranja OHR-a, izjavio je ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

"Ambasador Incko kritikuje retoriku koja dolazi iz Republike Srpske, često vadeći rečenice iz konteksta kako bi se stvorio loš utisak o zvaničnicima iz Banjaluke. Istovremeno, on odbija da primijeti i kritikuje izjave i korake druge strane koji nisu u skladu sa Dejtonom", rekao je Harčenko.

On je za današnji "Pres" izjavio da će u okviru rasprave o najnovijem Inckovom izvještaju Savjetu bezbjednosti UN, Rusija polaziti od svojih stavova i ocjena u vezi sa situacijom u BiH i imaće pred sobom i izvještaj Republike Srpske, koji će koristiti prilikom iznošenja svojih stavova.

"Reći ćemo da je neophodno da se i OHR fokusira isključivo na ispunjavanje paketa uslova za zatvaranje te institucije. To je za Rusiju najvažnije pitanje. Iste stavove ponovićemo i na predstojećoj sednici PIK-a", naveo je Harčenko.

On je ocijenio da je sporazum SNSD-a i SDP-a korak u dobrom pravcu za izlaz iz političke krize koja parališe institucije, a njegov fokus je na rješavanju najvažnijih ekonomskih i socijalnih pitanja.
XS
SM
MD
LG