Dostupni linkovi

Evropska komisija za sporazum o slobodnoj trgovini sa SAD



Evropska komisija danas se založila za usvajanje sporazuma o slobodnoj trgovini između Evropske unije i Sjedinjenih Država, uz ocenu da bi to podstaklo oporavak u
Evropi.

"Sada je vreme da se deluje", rekao je evropski komesar za trgovinu Karel de Guht, prema tekstu njegovogo govora koji će održati na Kongresu evropskih liberalnih demokrata u Dablinu, podeljenom unapred novinarima.

Tri dana posle ponovnog izbora Baraka Obame na mesto predsednika SAD De Guht je ocenio da dva bloka koji predstavljaju oko trećinu svetske trgovine treba konačno da počnu pregovore o sporazumu o slobodnoj trgovini.

O takvom sporazumu govori se više godina. Radna grupa za izradu sporazuma formirana je pre godinu dana, ali politička odluka o početku pregovora još nije doneta.

De Guht je rekao da sporazum treba da se odnosi na ukidanje carina, liberalizaciju usluga, pristup javnim tržištima, ali takođe treba da uključi i pravila koja se odnose na konkurenciju, životnu sredinue i intelektualnu svojinu.

On je ocenio da bi sporazum o slobodnoj trgovini između EU i SAD poslao i političku poruku.

On je rekao da će pregovori biti teški posebno oko osetljivih pitanja kao što je pristup poljoprivrednom tržišstu u Evropi i tržištu maloprodaje u SAD.

Prema podacima Evropske komisije trgovinska razmene EU sa SAD iznosila je oko 445 milijardi evra 2011. godine. Evropa je izvezla robe u vrednosti od preko 260 miijardi evra ka SAD a uvezla više od 184 milijardi evra.

EU već ima sporazume o slobodnoj trgovini sa oko 30 zemalja.
XS
SM
MD
LG