Dostupni linkovi

Štrajkovao dio službenika evropskih institucija


Dio službenika evropskih institucija štrajkao je u četvrtak u Bruxellesu prosvjedujući protiv prijedloga za smanjenje troškova za administraciju u sljedećem sedmogodišnjem proračunskom okviru Evropske unije.

"Predviđena smanjenja troškova za administraciju su tolika da institucije neće moći obavljati svoju ulogu predviđenu evropskim ugovorima ni provoditi odluke Vijeća i još manje privući kompetentno osoblje, poštujući zemljopisnu ravnotežu", kaže se u saopćenju sindikata službenika u Vijeću EU-a.

Prema predstavnicima sindikata, štrajku se odazvalo između 80 i 90 posto službenika u Vijeću EU-a, dok je u Komisiji odziv puno manji. Na podnevnoj konferenciji za novinare, koja se svaki dan održava u Evropskoj komisiji nije bilo usluge prijevoda zbog štrajka prevoditelja.

Sindikati ističu da cijeli proračun EU-a košta svakog građanina samo 67 eurocenti dnevno.

Na troškove administracije otpada šest posto evropskog proračuna, što je oko osam milijardi eura godišnje, od čega je polovica za plaće. Oko 1,2 milijarde troši se na mirovine.

Evropske institucije - Komisija, Vijeće, Parlament, Sud pravde - zapošljavaju više od 40.000 ljudi, koji nemaju svi status službenika. Plaće evropskih službenika kreću se od 2.650 eura bruto do 23.000 eura bruto koliko zarađuju povjerenici Evropske komisije.
XS
SM
MD
LG