Dostupni linkovi

Politika viza kao podsticaj privrednom rastu EUEvropska komisija ocenila je da važeća politika viza, ako se primenjuje u punoj meri, može da doprinese da EU bude još atraktivnija za turiste iz trećih zemalja i tako podstakne privredu i otvaranje radnih mesta.

U prošloj godini je broj zahteva za šengensku vizu dostigao 13,48 miliona i bio je za trećinu veći nego 2009. godine, objavila je danas Komisija.

U turizmu u EU u prošloj godini radilo je 18,8 miliona ljudi i ta grana je postala jedan od najvećih generatora zaposlenosti i motor ekonomskog rasta i razvoja.

Strani turisti su u EU u 2011. potrošili 330,44 milijarde evra a procene pokazuju da će njihova potrošnja do 2022. dostići 427,3 milijarde dok će broj radnih mesta u evropskom turizmu narasti na 20,4 miliona.

"S obzirom na sadašnje ekonomske nedaće, treba da nastojimo da povećamo priliv turista u Evropu i istovrmeno nastavimo da čuvamo sigurnost naših granica", istakla je evropska komesarka za unutrašnje poslove Sesilija Malmstrom.

Najviše zahteva za šengensku vizu u prethodnoj godini je dato u Rusiji - 5,26 miliona ili 39% ukupnog broja, a slede Indija i Kina sa po 1,1 milion zahteva i Turska sa 0,6 miliona.
XS
SM
MD
LG