Dostupni linkovi

Obamina baka Kenijka: Pobedio je ume da voli ljudeStanovnici kenijskog sela Kogelo, iz kojeg potiče otac Baraka Obame, proslavili su danas njegov reizbor za predsednika SAD, a njegova baka Sara Obama poručila da je
njen unuk pobedio jer "ume da voli ljude".

Treća žena Obaminog dede po ocu nije u krvnom srodstvu sa američkim predsednikom, ali je on javno kazao da je smatra svojom bakom, i posetio ju je u Kogelu 2006, kada je bio senator.

Posle vesti o Obaminoj pobedi, stanovnici malog sela na zapadu Kenije sjatili su se kod "mame Sare", a porodica Obama potom je pozvala novinare na konferenciji za štampu na travnjaku u vrtu porodične kuće.

Prema mišljenju Obamine bake, njegov reizbor značajniji je od dolaska na vlast pre četiri godine. "Vratio se drugi put, pobedio je", uzviknula je.

Upitana da li su Kenijci razočarani zbog toga što Obama nije posetio zemlju predaka tokom prvog mandata, "mama Sara" je kazala da Kenijci "ne mogu da budu ogorčeni" pošto njen unuk, kako je kazala, pre svega treba da vodi brigu o SAD.

"Obamina pobeda ima poseban odjek na (afričkom) kontinentu", pošto "u najvećem delu naše zemlje etničke podele ugrožavaju izgradnju naprednih i tolerantnih društava", kazao je u Najrobiju kenijski premijer Raila Odinga.

Kenija je, "kao uvek, ponosna na svoje veze" sa američkim predsednikom, kazao je kenijski predsednik Mvai Kibaki.
XS
SM
MD
LG