Dostupni linkovi

Lavrov razgovarao sa Abasom


Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov razgovarao je u utorak u Amanu s palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom o nastojanjima Palestinaca da u UN dobiju status države nečlanice.

Lavrov i Abas razgovarali su o mirovnom procesu sa Izraelom, a Lavrov je pohvalio spremnost Palestinaca da nastave direktne pregovore sa Izraelom. Ti pregovori su prekinuti pre dve godine.

"Mislim da je veoma važno da predsednik Abas stoji čvrsto iza obećanja o nastavku direktnih pregovora sa Izraelom kako bi razgovorali o svim pitanjima. U potpunosti podržavamo taj pristup", rekao je Lavrov.

Abas je u oktobru rekao predstavnicima Evropske unije da je spreman za nastavak pregovora sa Izraelom, kada Palestina dobije status države nečlanice u UN.

On je prvi put to rekao u septembru na tribini UN kada je podnet zahtev da Palestina od UN dobije status do kraja godine.

Za nastavak pregovora, palestinska strana traži i da Izrael zamrzne izradnju jevrejskih naselja na okupiranim teritorijama i priznavanje granica iz juna 1967. godine. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu odbio je te zahteve i rekao da pregovori treba da budu nastavljeni bez postavljanja uslova, podseća Beta.
XS
SM
MD
LG