Dostupni linkovi

Beskućnik u Seattlu traži novac da ne bi glasao za Romneya (Fotografije: Zdenko Jendruh)
Beskućnik u Seattlu traži novac da ne bi glasao za Romneya (Fotografije: Zdenko Jendruh)

Budan u Seattlu: Zdenko Jendruh blogira za RSE

22:16 6.11.2012.
Mjesecima već, a posebno nakon prve debate predsjedničkih kandidata i neočekivano blijede predstave Barack-a Obama-e, sa svih strana, iz svih medija, naprosto smo zapljusnuti s jedne strane porukama i obećanjima kandidata i, s druge strane, analizama i projekcijama, predviđanjima i rezultatima anketa ko će biti sljedeći predsjednik USA.

Toliko je toga da se stiče dojam da svaki stanovnik USA ima i hoće nešto da kaže povodom ovogodišnjih predsjedničkih izbora. Pa, mislim se, što onda ne bih i ja koju pametnu prozborio.

Mislim tako danima kako naći svjež pristup toliko puta prežvakanoj temi skoro doslovce udarih glavom u rješenje svojih briga. Jutros, na putu ka radnom mjestu, u centru Seattle-a, pretrčavajući jednu od najprometnijih raskrsnica, skoro se sudarih sa beskućnikom/prosjakom. Ima ih u svakom gradu na svijetu, pa i u Americi.

Karakteristika ovdašnjih je da uglavnom stoje na raskrsnicama ili izlazima sa prometnih autoputeva držeći u rukama komad kartona na kojem je nažvrljana poruka prolaznicima.

U 90% slucajeva riječ je o veteranima brojnih američkih ratova koji su “gladni i bez krova nad glavom i koji traže bilo kakvu pomoć, tako nam Bog pomogao”.

Ali, ponekad se i među tim beskućnicima nađe neki duhovit i kreativan um koji uspije nasmijati, oraspoložiti ili barem naljutiti prolaznike, a to i jeste cilj – ne ostaviti nas ravnodušnim.

U takve spada ovaj na kog jutros naletjeh – kao što mozete vidjeti na fotografiji moj beskućnik se obraćao glasačima u Seattle-u riječima: DAJTE MI SITNIŠ ILI ĆU GLASATI ZA Romney-ja!

Stajao sam par minuta i promatrao reakcije prolaznika. Malo je bilo onih koji mu nisu dali koji dolar. I sam sam donirao par dolara – prijetnja je bila isuviše ozbiljna da bih je tek tako mogao ignorisati.

Nakon 2000-te i krađe Georga W. Bush-a, i jedan glas beskućnika iz Seattle-a može biti presudan! Bilo je, dakako, i onih koji su se zgražavali “prijetnjom” i u bradu sebi mrmljali: “Demokratija je demokratija, ali što je mnogo, mnogo je.

Možda kineski, ruski i kubanski radni logori (Guantanamo!?) i nisu tako blesava ideja”. Najmanje je bilo onih koji su gledali svoja posla i nisu uopšte obratili pažnju na veselog beskućnika. Oni koji poznaju Ameriku i Amerikance znače da je to samo po sebi čudo.

Dakle bio sam svjedokom američkog čuda. Enterprise u svom najizvornijem obliku! Čovjek, saznao sam, stoji na tom uglu već danima i finu je paricu zaradio. I neka je. To je najmanje što me brine. Ali lagao bih kada bih rekao da se nisam zabrinuo. Brine me činjenica da je i jedan nesretni beskućnik/prosjak iz Seattle-a tačno procijenio pogubnost scenaria u kojem Romney i konzervativci pobjeđuju, a, kažu, 47% glasača u USA to još nije shvatilo! Brine me što bi, ako Romney i oni čije interese on zastupa zasjednu u Bijeloj kuci, za koju godinu, kad dospijem do zaslužene penzije i ja mogao završiti na uglu Pike ulice i Četvrte avenije u Seattle-u s porukom na kartonu nažvrljanom “Proleteri svih zemalja – ujedinite se!”

Brine me što mi je sinu 21 godina i što je živ i zdrav, svježe meso za američku vojnu mašinu koja bi pod vodstvom Romney-a mogla lako započeti još koji rat u bijelom svijetu u poređenju s kojim su Iraq i Afganistan više nešto kao epizode TV serije Survival. Brine me što pola glasača u Americi ne shvata da će ovih 3 posto koji posjeduju više nego svi ostali Amerikanci zajedno, braniti svoje “prirodno pravo” na privilegije do posljednje kapi moje krvi.

Brine me što se sve češće pominje podjela na urbanu i ruralnu Ameriku. Podsjeća me to na BiH, i sve češće imam opet onaj bolni grč u grudima, a mislio sam da sam ga se riješio…Brinem se što Romney i društvo najavljuju da je vrijeme da “uzmu natrag našu državu”, a ne kažu od koga…

Jedan aktuelni i jedan potencijalni beskućnik/prosjak iz Seattle-a, dali su danas svoje glasove za Obamu, za mirnije, normalnije, humanije, pravičnije sutra. Ali, da li će to biti dovoljno?
22:22 6.11.2012.
Slušam maločas Franklin Graham-a, evangelističkog pastora kako na CNN-u pokušava da strahom i prijetnjama natjera neodlučne Amerikance da glasaju za Romney-a tvrdeći da je sudnji dan vrlo blizu, a danak ce platiti oni koji slijede - Obamu?!

Najprije pojasnimo ko su evangelisti - najkraće rečeno oni su kršćanski pandan u Americi salafijama u Saudijskoj Arabiji. Ko je Franklin Graham? Rekao bih uspješan poslovni covjek koji unovčava ljudsku glupost. Nastavlja porodični biznis. Otac mu je čuveni prodavac magle Bill Graham. E sad, na stranu što mi je neobjašnjivo zašto jednom takvom liku CNN daje prostor i pored postojanja sve sile kanala na kojima tipovi poput Graham-a mlađeg mogu prepadati neuk i tup svijet, ono što me posebno nervira je bezobrazluk i arogancija konzervativaca koji sebi daju za pravo da ocjenjuju šta je moralno, a sta nije. Naime, kaže Graham junior, da se cak i njegov tradicionalno politički neopredjeljeni otac ovaj put uključio u kampanju (na strani Romney-a, dakako) jer je "zabrinut moralnim posrtanjem Amerike pod vodjstvom Obame". Ako nisi konzervativan, ako si ateista, ako si darvinista, da ne kažem, gluho bilo, komunista - pola Amerike te smatra nemoralnim!? S kojim pravom?

Moj odgovor na te i takve prijetnje americke desnice su oličene u Halloween-skim ukrasima na balkonu stana gdje živim.

22:22 6.11.2012.
Ovo su prvi izbori na kojim pravo glasa imaju sva 4 člana moje porodice. Posebno je uzbuđen najmlađi od naš – sin Srđan, jer prvi put glasa. Kompletno njegovo društvo, inače, šaroliko i raznoliko, sastavljeno od Bosanaca, Balkanaca, Bugara, Ukrajinaca, Turaka, Meksikanaca i pokojeg Amerikanca (a zapravo su svi Amerikanci) glasaće za Obamu.

Pitam ga sinoć, praveći se nezainteresiran, za koga će glasati njegova djevojka, Ariel? Majka iz Švajcarske, otac Amerikanac. Naslućujem odgovor, ali nisam siguran. O političkim se opredjeljenjima ovdje ne razgovara i ne raspituje. Djevojka je lijepa i pametna, draga i duhovita, ali, ne lezi vraže, nikome ja više ne vjerujem. Odgovorio mi je pitanjem, koje je istovremeno bilo vrlo jasan odgovor: Da li ti to mene zavitlavaš? Ćutim. Zadovoljan. Još dva glasa za Obamu. Sin nastavlja – skoro će svi studenti University of Washington glasati i skoro svi će glas dati Obami. Klimam glavom i mislim: mladost, polet i nauka kontra pohlepe, crkve i mraka.
22:25 6.11.2012.
Tačno u podne po pacifičkom vremenu pregledah šta i kako o izborima pišu dvije velike i moćne informativne kuće koje javnost smatra najmanje objektivnim: MSNBC s jedne i Foxnews s druge strane. Interesantno. Gledajući početnu stranicu MSNBC-a ni najzadrtiji konzervativac ne bi mogao na bazi naslova zaključiti da MSNBC daje punu podršku Obami. Naslovi vrlo slični onima koje možete pročitati na web-stranicama CNN-a, New York Times-a, Wall Street Journal-a…

S druge strane na Foxnews web stranici od šest članaka tri već govore o “malverzacijama i nepravilnostima” u glasačkom procesu, a jedan od članaka je zapravo rubrika i poziv čitaocima da javljaju o svim takvim incidentima. Šta to znači? Da Republikanci očekuju poraz i spremaju odstupnicu? Bilo bi dobro da je tako. Ko gubi ima pravo da se ljuti. Bojim se, ipak, da je riječ o dosljednosti uređivačke koncepcije - nevjerovatno agresivno, nevaspitano, neobjektivno i neistinito pisanje o svemu što nije konzervativno, desno, bijelo, kršćansko…

Učitajte više sadržaja...

XS
SM
MD
LG