Dostupni linkovi

Izabrano novo rukovodstvo Nacionalnog vijeća Sirije


Sastanak Nacionalnog vijeća Sirije (SUK), koji se održava u Dohi, rezultirao je izborom novog rukovodstva ovog tijela.

Kako je agenciji Anadolija rekao tajnik Vijeća Enes al-Abde, na sastanku je prihvaćen prijedlog o rekonstrukciji rukovodstva tog tijela, a u novo rukovodstvo uključeni se predstavnici pobunjeničkih oružanih snaga. Procenat zastupljenosti žena u Nacionalnom vijeću Sirije povećan je na 15 posto.

- Broj predstavnika revolucionara u Nacionalnom vijeću Sirije je povećan. Vijeće je obogaćeno i za predstavnike s različitim političkim stavovima od liberala do nacionalista, uz povećanu prisutnost predstavnika manjina, pojasnio je on.

Delegacije brojnih zemalja prisustvuju sastanku u katarskoj prijestolnici, a za 8. novembar je najavljen susret predstavnika svih frakcija opozicije. Na ovom sastanku očekuje se prisustvo i brojnih visokih dužnosnika iz svijeta, među kojima i ministar vanjskih poslova Turske Ahmet Davutoglu.

Američka državna tajnica Hillary Clinton, izjavila je tokom posjete Hrvatskoj kako Nacionalno vijeće Sirije ne može biti jedini predstavnik opozicije, te ukazala na potrebu formiranja široke koalicije, koja bi obuhvatila sve pobunjeničke frakcije.
XS
SM
MD
LG