Dostupni linkovi

Strasbourg: Danas presuda za štednju u Ljubljanskoj banci


Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu danas će objaviti presudu po tužbi troje bh.državljana protiv BiH, Srbije, Hrvatske, Slovenije i Makedonije.

Državljani BiH tužili su te zemlje zbog deviznih uloga u nekadašnjoj Ljubljanskoj banci Sarajevo i podružnici Invest banke u Tuzli.

Kako je priopćenje suda prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, Emina Ališić, Aziz Sadžak i Sakib Šahdanović, koji žive u Njemačkoj, tužili su BiH, Sloveniju, Hrvatsku, Srbiju i Makedoniju jer ne mogu doći do svojih ušteđevina, a sljednice nekadašnje Jugoslavije još nisu riješile pitanje stare devizne štednje.

Kako navodi slovenska agencija, trojica štediša iz BiH u tužbi su posebno istaknuli dugotrajnost vremena u kojemu države-slijednice nisu postigle dogovor o tome kako isplatiti stare devizne štediše te da u pojedinim državama nemaju učinkovitog pravnog lijeka, što smatraju kršenjem temeljnog ljudskog prava na uživanje vlastite imovine prema 1. članku 1. protokola Europske konvencije o ljudskim pravima.
XS
SM
MD
LG