Dostupni linkovi

Kuvajt: Protest više hiljada ljudiKuvajtska policija je upotrebila šok i dimne bombe kako bi danas rasturila zabranjeni protest nekoliko hiljada demonstranata. Demonstranti su tokom protestne šetnje blokirali glavni put južno od prestonice u kojoj se emir sastajao sa vodećim opozicionarima.

Nakon što su specijalci i policija sprečili protest u Kuvajtu, organizatori su pristalicama preko Tvitera poslali poruku da se okupe u Mishrefu, 20 kilometara južno od prestonice, odakle su krenuli u protestnu šetnju, preneo je AFP. Kako aktivisti tvrde, na destine demonstranata je uhapšeno tokom marša, a nema izveštaja o povređenima.

Na protestu je, prema tvrdnjama organizatora, učestvovalo 100.000 ljudi, ali posmatrači navode da ih je bilo manje. Ovo je treći ovakav protest u Kuvajtu od 21. oktobra. Opozicija je zakazala proteste pod nazivom "Ponos nacije" kako bi protestovala zbog odluke emira Šeika Sabaha al-Ahmada al-Sabaha da izmeni izborni zakon. Ove izmene opozicija vidi kao favorizovanje provladinih kandidata.

Emir se kasno sinoć sastao u Kuvajtu sa četvoricom predstavnika opozicije u pokušaju pronalaženja rešenja za političku krizu u državi. To je prvi zvanični sastanak emira i opozicije od početka spora pre nekoliko sedmica.
XS
SM
MD
LG