Dostupni linkovi

Almodovar i Ljosa protiv nezavisnosti Katalonije


Proslavljeni španski reditelj Pedro Almodovar, peruanski pisac Mario Vargas Ljosa i "više stotina intelektualaca" potpisali su manifest protiv nezavisnosti Katalonije, na kojoj insistiraju vlasti ove španske pokrajine na severoistoku zemlje.

"Više stotina intelektualaca i profesionalaca potpisali su u Kataloniji apel u korist levice i federalizma, kao odgovor secesionizmu" na kome sve glasnije insistiraju katalonska vlada i druge političke snage, bliske nacionalizmu", ističe se u manifestu koji je objavljen u listu "El Pais".

Pobornici nezavisnosti prebacuju sve probleme, posebno one izazvane ekonomskom krizom, na Španiju, koja je tako postala njihov žrtveni jarac, ističu potpisnici manifesta, među kojima su pisci, glumci, ekonomisti i političari iz cele Španije.

Katalonija, trenutno najzaduženija španska autonomna pokrajina, u otvorenom je sukobu sa centralnom vladom u Madridu koja je u septembru odbila njen zahtev za širu budžetsku autonomiju, sa mogućnošću ubiranja poreza.

Katalonske vlasti su zakazale za 25. novembar prevremene regionalne izbore i prete da će organizovati referendum o samoopredeljenju Katalonije.

Potpisnici manifesta navode da su svesni "dubokog nacionalnog osećanja" koji postoji u ovoj provinciji i koji bi, po njima, morao da "bude priznat i ponovo integrisan u zajedničkim institucijama" sa Španijom.

Ukoliko, pak, volja za nezavisnošću bude većinski izražena, "demokratsko ubeđenje nas obavezuje, nas ostale Špance, da je uzmemo u obzir kako bismo pronašli adekvatno i pristojno rešenje", ističe se u manifestu.
XS
SM
MD
LG