Dostupni linkovi

Rusija: Marš protiv imigranata


Hiljade nacionalista marširalo je Moskvom uzvikujući slogane "Moskva je ruski grad" kako bi izrazili netrpeljivost prema imigrantima sa Kavkaza i Srednje Azije.

Marš je održan na Dan jedinstva, državni praznik uveden 2005. kao zamena za obeležavanja boljševičke revolucije.

Nacionalisti smatraju da Kremlj daje preterane privilegije useljenicima i manjinama dok etničke Ruse ignoriše i protive se vladinim subvencijama većinski muslimanskim kavkaskim republikama.

Policija procenjuje da je na današnjem maršu učestvovalo 6.000 ljudi. Novinska agencija ITAR-Tas javila je da je oko 25 lica koja su nosila nacistička obeležja uhapšeno u stanici metroa u centru grada, gde su uzvikivali slogane.

Istrazivanja su pokazala da skoro polovina Rusa oseća netrpeljivost prema imigrantima i useljenicima sa Kavkaza i iz Srednje Azije i da se ona često poklapa sa pokretom opozicije. Pokret je značajno porastao posle parlamentarnih izbora prošlog decembra, koji su široko viđeni kao namešteni.

Jedna od najznačajnijih ličnosti opozicije, Aleksej Navalni, pozvao je Kremlj da "prestane da hrani Kavkaz", naročito Čečeniju.

Za vreme najvećeg dela svoja prva dva predsednička mandata 2000-2008, Vladimir Putin je negovao nacionalistička osećanja i do kraja njegovog drugog mandata nasilje motivisano rasizmom je značajno poraslo. Organizacija koja prati ekstremne desničarske ogrupe Sova centar saopštila je da je više od 100 imigranata ubijeno u periodu između 2007. i 2009.

Policija je pocela akciju suzbijanja 2010, kada se hiljade fudbalskih huligana sukobilo sa policijom kod Kremlja. Broj optužbi za nasilne zločine iz mržnje od tada je naglo porastao, dok se stopa rasističkih ubistava smanjila na polovinu, saopštila je Sova.

Svetska ekonomska kriza i preterana zavisnost ruske ekonomije od nafte i gasa verovatno će izazvati rast nacionalizma, rekao je za AP analitačar fonda Karnegi za međuanrodni mir, Nikolaj Petrov. "Ovo je tek vrh ledenog brega", rekao je on i dodao da u Kremlju postoje bojazni da će nacionalizam dostići stepen koji neće moći da se kontroliše.
XS
SM
MD
LG