Dostupni linkovi

Sirija: Pobunjenici napali bazu za zračnu odbranu i vojni aerodrom


Sirijski pobunjenici su u subotu napali jednu zračnu bazu i jedan vojni aerodrom u regiji Idleb, u predgrađu Damaska, nakon sukoba u kojim je ubijena 21 osoba, izvjestili su militanti jedne nevladine organizacije.

U pokrajini Idleb, "pobunjenici su na nekoliko sati preuzeli kontrolu nad bazom za zračnu odbranu u Duili, nakon žestokih sukoba u kojim je osam pobunjenika ranjeno i ubijen jedan vojni oficir", izvjestio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Oni su se domogli oružja i municije i povukli se prije nego što je avijacija počela da bombardira zonu, precizirala je ova organizacija.

U istoj pokrajini je bilo žestokih sukoba oko aerodroma Taftanaz jer su pobunjenici pokušali da zauzmu bazu iz koje polijeću avioni kako bi bombardirali okolne gradove.

U Dumi, 13 kilometara sjeveroistočno od Damaska, "pobunjenici su preuzeli kontrolu nad jednom policijskom stanicom, zgradom općine i bolnicom koji su bili u rukama režimskih trupa", saopćio je Opservatorij i precizirao da je 21 vojnik ubijen u žestokim sukobima.

U petak je 181 osoba izgubila život u cijeloj zemlji, od kojih 61 civil, 61 vojnik i 59 pobunjenika, saopćio je Opservatorij.

Više od 36.000 osoba je izgubilo život u Siriji od početka narodne pobune u martu 2011. godine.
XS
SM
MD
LG