Dostupni linkovi

U Rumunskoj uhapšena 33 zvaničnika zbog pranja novca i prevara


Rumunsko tužilaštvo u petak je uhapsilo 33 zvaničnika vlade zbog sumnje da su, pranjem novca i prevarama, oštetili državu za 22 miliona eura.

Među uhapšenima su, kako je javio AP, tri zvaničnika rumunskog ministarstva ekonomije, zamjenik direktora Rumunske razvojne banke koja je u francuskom vlasništvu, kao i predsjedavajući državnog fonda koji bankama nudi garancije u zamjenu za poslovne kredite.

Svi uhapšeni zvaničnici su suspendovani dok traje istraga, a tužioci su zatražili od Suda u Bukureštu da kasnije u petak odluči da 32 osumnjičena zvaničnika budu u pritvoru mjesec dana.

Kako je javila rumunska agencija Adjerpress, među uhapšenima su i zvaničnici rumunskog senata i ministarstva poljoprivrede, dok je cijelu grupu osumnjičenih podržavao penzionisani general rumunske kontraobaveštajne službe (SIE) Dragos Diakonesku.

Tužioci iz rumunskog odsjeka za organizovani kriminal naveli su da su dvije osobe od 2010. do 2012. godine organizovale prevaru u kojoj su učestvovali i zaposleni u bankama.

Oni su, prema optužnici, putem prevare od Rumunske razvojne banke i državne banke CEC dobili 40 bankarskih kredita za izmišljene poslove.

Kako se navodi u optužnici, oštećene su i mađarska OTP banka, turske banke Eximbank i Garanti Bank, austrijska Raiffeisen Bank, grčka Pireus banka i portugalska Millennium Bank, ali nije precizirano da li su i one izdavale kredite.
XS
SM
MD
LG