Dostupni linkovi

Suđenje grčkom novinaru zbog teksta o bankovnim računima bogatihGrčki novinar Kostas Vaksevanis pojaviće se danas u sudnici u Atini po optužbi za kršenje zakona o privatnosti jer je objavio imena 2.000 Grka koji imaju bankovne račune u Švajcarskoj.

Na listi su i bivši ministar kulture, nekoliko zaposlenih u Ministarstvu finansija i određeni broj poslovnih lidera.

Vaksevanis je vlasnik i urednik istraživačkog magazina "Hot Dok" koji je objavio bankovne račune Grka u ogranku banke "HSBC" u Ženevi. Prema njegovim rečima, listu je objavio "jer je novinar i posao mu je da prenosi istinu ljudima".

"Tri posljednje vlade su lagale i ismijavale grčki narod ovom listom. Obavezne su da listu predaju parlamentu ili pravosudnom sistemu. To nisu učinili i zbog toga bi trebalo da budu uhapšeni", rekao je Vaksevanis, koji smatra da vlada nije reagovala jer su im na listi prijatelji ministara, biznismeni i moćniji izdavači.

On je optužio i većinu grčkih medija jer nisu objavili tu priču.

Listu od 2.059 osoba 2010. godine predala je tadašnji ministar finansija Francuske, a sadašnji direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristina Lagard kako bi Grcima pomogla da pronađu utajivače poreza, ali ti dokumenti nikada nisu bili predmet istrage.

Grčki zvaničnici tvrde da nema dokaza da su ljudi navedeni na listi prekršili zakon.
XS
SM
MD
LG