Dostupni linkovi

Libija dobila novu vladu


Libijski parlament potvrdio je danas predloženi sastav vlade premijera Alija Zeidana, dan nakon što su demonstranti onemogućili prvi pokušaj glasanja, prenijeli su državni mediji.

"Generalni nacionalni kongres izglasao je povjerenje Aliju Zeidanu", prenijela je zvanična agencija LANA.

Zeidan je drugi mandatar koji je pokušao da formira vladu od kada je skupština konstituisana u julu. On je ranije predstavio prijedlog sastava svog kabineta od 30 članova.

Demonstranti su sinoć upali u skupštinu i poremetili prvi pokušaj glasanja o novoj vladi.

Zeidan je svoj program fokusirao na reformisanje vojske i policije, koje su i dalje zavisne od brojnih bivših pobunjeničkih milicija, koje još nisu dovedene pod zajedničku komandu.

Zeidan je sastavio vladu od liberalnih ličnosti i islamista u pokušaju da izgradi koaliciju koja će biti prihvatljiva za sve strane. U novoj vladi ima predstavnika dva najveća bloka u skupštini – liberalne Alijanse nacionalnih snaga i Stranke pravde i gradnje, koja je političko krilo organizacije Muslimanska braća.

Prema listi ministara, portfelji odbrane i unutrašnjih poslova pripali su ličnostima iz istočnog grada Bengazija, gdje je prošle godine počela revolucija protiv vladavine Moamera Gadafija. Za članove vlade izabrane su i dvije žene.

Oko 100 demonstranata okupilo se ispred skupštine u vrijeme glasanja, ali se nisu ponovili sinoćni incidenti.
XS
SM
MD
LG