Dostupni linkovi

EU i SAD pozivaju na nastavak dijaloga Srbije i Kosova


Evropska unija i SAD pozivaju da se nastavi dijalog Srbije i Kosova u cilju normalizacije odnosa, poručile su u utorak u Beogeradu šefice američke i evropske diplomatije Hilari Klinton i Ketrin Ešton.

Posle razgovara u kojima je učestvovao i predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srbije Ivica Dačić rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare da Srbija neće priznati nezavisnost Kosova, ali da će učiniti sve što je potrebno da dobije datum za početak pristipnih pregvora.

"Ova vlada je preuzela odgovornost da primeni do sada postignute dogovore, da nastavi dijalog u telekomunikacijama i energetici. Preuzeli smo odgovornost i politički rizik da učestvujemo u političkom dijalogu koji je nedavno počeo kod Ketrin Ešton", rekao je Dačić.

On je zahvalio Ketrin Ešton zbog toga što je rekla da EU ne tera Srbiju da učini "ono što ne može, a to je da prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova". Dačić i Ketrin Ešton najavili su da će u novembru biti nastavljen dijalog s Prištinom.

Državna sekretarka SAD Hilari Klinton je rekla da "taj dijalog ne znači da Srbija prizna Kosovo", prenosi Beta.

"Kosovo je nezavisna država. Granice u Evropi se neće menjati. Ali postoji mnogo stvari koje se mogu postići ako Srbija i Kosovo budu radili zajedno na korist obe države", rekla je ona, ističući da je dijalog najsigurniji put ka "budućnosti, miru, stabilnosti i napretku".
XS
SM
MD
LG