Dostupni linkovi

Poljska: Nema dokaza o eksplozivu u avionu Kaczynskog


Poljsko državno odvjetništvo izvijestilo je kako nema nikakvog dokaza o tragovima eksploziva u ostacima vladina zrakoplova koji se prije dvije godine srušio u ruskom Smolensku, pri čemu je poginuo poljski predsjednik Lech Kaczynski i još 95 ljudi, suprotno napisima u konzervativnom poljskom listu Rzeczpospolita.

Ne navodeći izvore, list je napisao da su tužitelji i stručnjaci za eksplozive pronašli tragove TNT-a i nitroglicerina na krilima zrakoplova i u kabini, uključujući 30 sjedala.

Nije točno da su ostaci eksploziva i nitroglicerina pronađeni na krilima zrakoplova i u kabini, rekao je novinarima glasnogovornik vojnog državnog tužiteljstva zaduženog za istragu ove katastrofe Ireneusz Szelag. On je rekao kako su poljski stručnjaci, u suradnji s jednim od tužitelja, u rujnu i listopadu pregledali ostatke predsjedničkog Tupoljeva 154.

Preliminarni testovi na mjestu događaja pokazali su postojanje tvari koja će se analizirati u laboratoriju. Nekoliko ih pokazuje potencijalne karakteristike eksploziva, a to može biti sve od pesticida do kozmetičkih proizvoda. Tek ćemo nakon laboratorijske analize moći biti precizniji, rekao je glasnogovornik, prenosi Hina.

Ruski istražitelji su za nesreću okrivili poljsku posadu, jer je pokušala sletjeti u gustoj magli, dok su Poljaci tvrdili da kontrolori letenja nisu smjeli dopustiti pilotima da pokušaju sletjeti.
XS
SM
MD
LG