Dostupni linkovi

EU i SAD žele da vide BIH u EU i NATO


Evropska unija i SAD žele da vide jedinstvenu, stabilnu, prosperitetnu multietničku BiH koja će zauzeti mjesto koje joj pripada u evropskim i transatlantskim strukturama, poručile su danas u Sarajevu američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoki predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton.

"Bitno je da vam dokažemo da imamo jedinstven stav prema BiH.SAD i EU dijele viziju prosperitetne, stabilne i mirne BiH", izjavila je Klintonova nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.

Ona je ocijenila da je u protekle dvije godine, kada je posljednji put bila u BiH, došlo do napretka, te da SAD i EU ne sumnjaju da će BiH biti u EU.

"Tu smo da podstaknemo sve lidere da pronađu plodno tlo zbog interesa naroda, ali još postoje razlike o pitanju stranačkih odnosa koji koče napredak", istakla je američka državna sekretarka.Ona je rekla da je teško postići politički kompromis, ali da je taj kompromis neophodan i da će sigurno biti postignut.

"Dejtonski sporazum se mora poštovati i sačuvati. Potrebne promjene moraju biti načinjene i uski interesi se moraju nadvladati, ali to je na BiH. Ta odgovornost ne pripada nama", poručila je američki državni sekretar.

Visoki predstavnica EU za vanjsku politiku i bezbjednost Ketrin Ešton ponovila je da nema sumnje da je budućnost BiH u EU, te da ova perspektiva ima evropsku podršku.

Ona je istakla da politički lideri u BiH moraju preduzeti nešto da bi ta budućnost u EU bila realna, posebno ono što većina građana želi.

"Veoma je važno da se ide dalje od podjela, političkog rivalstva i uskih interesa. U suprotnom, BiH će zaostajati za ostalim zemljama u regionu koje čine veliki napredak ka EU", upozorila je Eštonova.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović zahvalio je SAD i EU za podršku BiH u unutrašnjim i spoljnim integracijama.

"Posjeta je jasna i snažna potvrda da su SAD i EU duboko posvećene BiH i da BiH ostaje u fokusu pažnje", rekao je Izetbegović.
XS
SM
MD
LG