Dostupni linkovi

Fajon se nada da će BIH ubrzati put ka EU


Poslanik Evropskog parlamenta Tanja Fajon izrazila je nadu da će BiH brže napredovati ka evropskim integracijama da bi što prije mogla zatražiti status kandidata za članstvo u EU.

Fajonova je u razgovoru sa ministrom vanjskih poslova BiH Zlatkom Lagumdžijom u Sarajevu obećala da će nastaviti da podržava BiH u Evropskom parlamentu.

Lagumdžija je sa Fajonovom razgovarao o trenutnim političkim i ekonomskim prilikama u BiH, posebno o evropskim integracijama BiH, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

On je zahvalio Fajonovoj za kontinuiranu podršku BiH i zalaganje za interese građana u Evropskom parlamentu, naročito za podršku liberalizaciji viznog režima EU za građane BiH i protivljenje njenom ukidanju.

Lagumdžija je izrazio očekivanje da će u narednom periodu biti intenzivirani napori na ispunjavanju uslova iz Mape puta, da bi bilo nastavljeno napredovanje BiH na putu evropskih integracija.

Lagumdžija, koji je zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara, istakao je da je, između ostalog, Vijeće ministara BiH juče usvojio odgovore na listu pitanja EU za poglavlja pet i sedam pravne tekovine EU – javne nabavke i životna sredina, te razmotrio i usvojio Izvještaj o radu Tima za izradu dokumenta koordinacijskog mehanizma BiH u procesu evropskih integracija, koji će biti upućeni Evropskoj komisiji.
XS
SM
MD
LG