Dostupni linkovi

NUNS: Protest zbog dekriminalizacije uvrede i klevete


Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) protestovalo je u utorak zbog odluke radne grupe Ministarstva pravde da se odustane od dekriminalizacije uvrede i klevete.

Zadržavanje ovih odredbi u Krivičnom zakonu i sama mogućnost da novinari zbog svog rada mogu da završe u zatvoru predstavlja snaženje mehanizma represije nad medijima, ocenio je NUNS u saopštenju za javnost.

NUNS je ukazao da su neprimerena poređenja sa nekim evropskim zemljama, poput Nemačke ili Francuske, koja su zadržala ovo krivično delo u svojim zakonodavstvima, sa sudskom praksom u Srbiji, jer, u tim državama, u 95 i više procenata, slučajevi povrede časti i ugleda u medijima dobijaju svoj epilog pred sudom, ali u parničnim, a ne krivičnim postupcima.

To udruženje je ocenilo da odgovorna javna politika u Srbiji, koja istinski teži jačanju medijskih sloboda i slobode izražavanja uopšte, ne bi smela da se zadovolji samo dekriminalizacijom.

Prema novom tekstu Krivičnog zakonika, ukoliko je krivično delo klevete učinjeno preko štampe, radija, televizije ili na javnim skupovima, učinilac može biti kažnjen novčanom kaznom od 30.000 do 300.000 dinara. Novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine propisana je za iznošenje činjenica o porodičnom životu neke osobe, a koje mogu oštetiti čast i ugled.
XS
SM
MD
LG