Dostupni linkovi

Klinton i Ešton u utorak u Beogradu


Američka državna sekretarka Hilari Klinton i visoka predstavnica Evropske unije Ketrin Ešton razgovaraće danas u Beogradu sa srpskim zvaničnicima, kako se očekuje, o Kosovu i procesu evropskih integracija.

Hilari Klinton i Ketrin Ešton tokom kratke posete Beogradu sastaće se u 16 časova s predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i premijerom Ivicom Dačićem.

Dačić je kazao da Klintonova ne dolazi u Srbiju da bi "ispostavljala ultimatume" već da bi ohrabrila evropski kurs domaćih vlasti.

Prema njegovim rečima, s Klintonovom će se razgovarati o temama kao što su evropske integracije, dijalog Beograda s Prištinom, regionalna saradnja i borba protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Povodom dolaska zvaničnica SAD i EU biće povećane mere bezbednosti u Beogradu, a posetu će obezbeđivati oko 4.000 policajaca. Klintonova i Eštonova će, kako je najavljeno u Vašingtonu, ponoviti odlučnost SAD i EU da Srbija i Kosovo idu dalje u nadogradnji prethodnih sporazuma i unapređenju dijaloga. One će takođe ohrabriti preduzimanje konkretnih koraka koji će dozvoliti tim zemljama da napreduju, svaka za sebe, na putu ka članstvu u EU.

Zvaničnice SAD i EU dolaze u Beograd posle posete Sarajevu, a potom odlaze u Prištinu.
XS
SM
MD
LG