Dostupni linkovi

Socijalne demokrate pobjednici izbora u LitvanijiOpozicione Socijalne demokrate, koje su se tokom kampanje zalagale za okončanje mjera štednje i veća socijalna davanja, pobjednici su parlamentarnih izbora u Litvaniji, prema gotovo svim prebrojanim glasovima nakon drugog izbornog kruga održanog u nedjelju.

Socijalne demokrate osvojile su poslije dva izborna kruga 38 od 141 mjesta u parlamentu, što bi im moglo biti dovoljno da formiraju vladu lijevog centra, koja će okončati nepopularne mjere štednje, uvedene nakon 2009., kada je Litvanija doživjela jednu od najgorih evropskih recesija.

Socijalne demokrate i opoziciona Radnička partija obećale su da će formirati koalicionu vladu sa malom nacionalističkom strankom Red i pravda, koja je osvojila 11 mjesta u parlamentu. Zajedno bi te tri partije kontrolisale 79 mjesta.

Socijalne demokrate kritikovale su tekuće vladine planove da 2014. uvedu euro kao valutu, i navodile da će, ako osvoje vlast, odložiti fazu prelaska na valutu koju dijeli 17 evropskih zemalja sve dok EU ne bude u stanju da dovede u red trogodišnju finansijsku krizu u toj baltičkoj zemlji.

Vladajuća konzervativna partija Domovinska unija-Hrišćanske demokrate osvojila je 32 mjesta u parlamentu, poslije dobrog rezultata njenih kandidata u posebnim izbornim jedinicama, dok je Radničkoj partiji pripalo najvjerovatnije 30 mjesta.

Konačnu odluku kome će biti povjeren mandat za sastav nove vlade donijeće predsjednica Dajla Gribauskajte.
XS
SM
MD
LG