Dostupni linkovi

Drugi krug izbora u Litvaniji


U Litvaniji su otvorena biračka mesta u drugom krugu parlamentarnih izbora, na kojima bi moglo da se odluči da li će zemlja nastaviti sa merama štednje.

Dve vodeće opozicione stranke levog centra obećale su da će formirati koaliciju koja će povećati socijalnu potrošnju i odložiti uvođenje evra, dok konzervativci žele da se zajednička evropska valuta uvede 2014. godine i realizuju planovi za izgradnju nove nuklearke, čemu se opozicija protivi, javio je AP.

U Litvaniji se izbori održavaju po mešovitom izbornom sistemu, prema kom se 71 poslanik bira u jednomandatnim izbornim okruzima a 70 po partijskim listama.

Posle današnjeg glasanja, Sejm će dobiti novih 67 poslanika, a u Zarasajsko-Visaginskom izbornom okrugu rezultati su poništeni zbog potkupljivanja birača i najkasnije za šest meseci biće ponovljeno glasanje, pa će do tada u parlamentu raditi 140 umesto 141 poslanik.

Registrovano je ukupno 2.579.466 birača, biračka mesta biće otvorena do 20 sati a očekuje se da će Centralna izborna komisija preliminarne rezultate saopštiti u ponedeljak.
XS
SM
MD
LG