Dostupni linkovi

Zemljotres jačine 7,7 stepeni kod zapadne obale Kanade


Zemljotres jačine 7,7 stepeni udario je zapadnu obalu Kanade a posle toga je izdato upozorenje za cunami, javile su kanadske vlasti. Za sada nema podataka o većoj šteti.

Američki geološki institut javio je da je zemljotres osetio na Ostrvima kraljice Šarlot nešto posle osam sati uveče u subotu po lokalnom vremenu (oko pet ujutro u nedelju po centralnoevropskom vremenu) na dubini od pet kilometara, sa epicentrom 155 kilometara južno od Maseta u Britanskoj Kolumbiji.

Nacionalna meteorološka služba izdala je upozorenje za cunami za priobalne delove Britanske Kolumbije i južne Aljaske. Prvi mali cunami talas od oko 101 milimetar osetio se kod mesta Kreg u jugoistočnoj Aljasci. Cunami talas od pola metra prijavljen je kod ostrva Langara na jugoistočnom vrku Kvin šarlot ostrva, prema informacijama hitne službe Britanske Kolumbije.

Američki geološki institut naveo je da je posle prvog udara od 7,7 stepeni, posle nekoliko minuta bio slabiji udar jačine 5,8 stepeni.

Kanadska uprava za prirodne resurse navela je u saopštenju da se osetio jak zemljotres u većem delu severne i centralne Britanske Kolumbije ali da nema prijava štete. Upozorenje za cunami izdato je za Havaje posle zemljotresa kod zapadne obale Kanade. Upozorenje je izdato u subotu uveče po lokalnom vremenu i važi do sedam sati uveče u nedelju.
XS
SM
MD
LG